V četrtek, 12. maja vas vabimo na tradicionalni Študentski tek na grad. Trasa dolga 2,5 km poteka od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu. Prvih 1.800 udeležencev teka prejme spominsko majico 23. Študentskega teka na grad. Letos bo Študentski tek na grad tudi dobrodelen. Pod geslom „Sem študent in pomagam” bo potekalo zbiranje prehrambenih izdelkov za družine v stiski v Sloveniji. Pridruži se nam tudi ti.

Študentski tek na grad je množična športno rekreativna prireditev, katere cilj je promocija gibanja, kot ene izmed pomembnih sestavin kakovostnega življenje. S prireditvijo Študentski tek na grad spodbujamo gibanje za zdravje – spodbujamo tek, kot najbolj dostopno oblik športno gibalne aktivnosti. Študentski tek na grad je prispevek študentskega športa Ljubljani, kot univerzitetnemu mestu in prispevek športnemu utripu Ljubljane. Študentski tek na grad se je uveljavil, kot pripoznana blagovna znamka, tako me študenti, kot med prebivalci Ljubljane. Študentski tek na grad je ena izmed najbolj množičnih tekaških prireditev v Ljubljani, ki se je vsako leto udeleži med 1.500 in 2.000 tekačev in tekačic. Študentski tek na grad je edina brezplačna množična tekaška prireditev v Ljubljani. Z večjim številom udeležencev se lahko ponašata le Ljubljanski maraton in Tek trojk.

Zgodovina Študentskega teka na grad
Študentski tek na grad ima dolgo in uspešno tradicijo. Projekt se je rodil daljnega leta 1992, kot plod začetnega sodelovanja Mestne občine Ljubljana in Študentske organizacije Univerze v Ljubljani na pobudo nadobudni študentov, ki so delali na enoti za šport ŠOU v Ljubljani. Tek je vse do leta 2012 potekal v okviru prireditev ob počastitvi osvoboditve Ljubljane 9. maja. Študentski tek na grad je svojo 23. let dolgo pot začel kot »Večerni tek na grad«. Od takrat se je obdržala ura štarta teka – 19:00. Študentskega teka na grad se je v preteklih 20-ih letih udeležilo prek 22.000 tekačic in tekačev vseh starosti – v zadnjih letih okrog 2.000 na prireditev. Tako velika udeležba je dokaz, da je Študentski tek na grad všečna tekaška prireditev in, da je tek vedno bolj priljubljena oblika športno-gibalne aktivnosti, ki vselej privabi veliko število, predvsem, rekreativnih tekačev. Študentski tek na grad je nedvoumno postal nepogrešljiva tekaška prireditev v Univerzitetnem mestu Ljubljana.

Kdo so zvesti udeleženci Študentskega teka na grad?
Udeleženci teka se lahko prijavijo v dve kategoriji ločeni po spolu: v kategorijo študent-študentka in kategorijo občan-občanka. Glavnina tekačev je študentov (cca. 75 %). Ne glede na to, da je tek namenjen »rekreativcem« na Študentskem teku na grad podplate »brusijo« tudi poklicni tekači člani slovenskih tekaških klubov.

Kdo vse podpira Študentski tek na grad?
Študentski tek na grad je prepoznan na lokalni in državni ravni. Prepoznavnosti Študentskega teka na grad zagotavlja vsestransko podporo teku in priložnost za pozicioniranje blagovnih znamk podpornikov. Projekt je del Letnega programa športa na lokalni ravni. Podporo projektu vsako leto izkažejo Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Univeza v Ljubljani ter znani športniki. Medalje so najboljšim tekačicam in tekačem že podeljevali Jernej Damjan, Marija Šestak, Brigita Bukovec, Mateja Pintar, Petra Majdič, Primož Kozmus in drugi znani športniki.

Želiš izvedeti še več?