Marca se je zaključila javna razprava o noveli Zakona o občasnem in začasnem delu dijakov in študentov (t.i. študentskem delu). Gre za zakon, ki bo močno posegel na trenutno ureditev trga dela, predvsem pa bi znala reforma študentskega dela oslabiti že tako šibak socialni položaj študentov, nekateri poznavalci pa govorijo celo o propadu panoge študentskega dela. V Klubu študentov Dravinjske doline smo zaskrbljeni nad predlagano reformo, spodaj pa si lahko preberete, zakaj.

  • Dodatna obdavčitev študentskega dela, ki je predvidena v novem Zakonu o občasnem in začasnem delu dijakov in študentov, bo po žepu najbolj udarila študente, ki bomo po novem morali plačevati 15,5 % svojega neto zaslužka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v zameno pa nam bo tekla pokojninska doba, hkrati pa se bo davčno razbremenilo delodajalce, kar pomeni, da bomo breme krize na svoja ramena ponovno prevzeli študentje, namesto odgovornih za nastalo krizo. Zaradi podražitve študentskega dela mnogi strokovnjaki napovedujejo podražitev določenih storitev, kar bo negativno vplivalo na makro-ekonomske kazalce.
  • Administrativne ovire, ki so se znašle v predlogu novega zakona, ubijajo panogo in jo delajo nezanimivo tako za delodajalce kot za posrednike. Birokratizacija postopka in dodatne davčne obremenitve bi po črnih scenarijih znale pripeljati do propada panoge kot takšne in konca oblike dela, ki skoraj polovici slovenskih študentov predstavlja primarni vir dohodkov za preživetje in študiranje.
  • Omejitve študentskih ur na strani delodajalcev bodo izraziteje prizadele panoge, kot so gostinstvo, turizem in ostale storitvene dejavnosti. Že same omejitve bodo, sodeč po raziskavah, pripeljale do najmanj 6 % padca panoge. Dražja delovna sila pomeni podražitev storitev v sektorjih, ki zaposlujejo največ študentov, posledično pa tudi manjšo kupno moč prebivalstva v času, ko se že tako srečujemo z negativno gospodarsko rastjo in padanjem BDP-ja.
  • Največjo dodano vrednost nove reforme t. i. študentskega dela bi lahko pomenila evidenca beleženja delovnih izkušenj, izpis iz katere bi veljal kot uradna listina in s katerim bi lahko študentom omogočili lažje iskanje prve zaposlitve, ministrstvo pa je na to popolnoma pozabilo.
  • Ministrstvo v svoji kampanji nenehno poudarja, da sledijo principu »vsako delo šteje«, hkrati pa v reformi ni predvidenih nadomestila za malico in prevoz na delovno mesto in ostalih pravic, ki jih uživajo redno zaposleni.
  • S prepovedjo opravljanja študentskega dela poslovodnim osebam, bo ministrstvo s predlagano reformo močno ohromilo vedno bolj razvijajoč se sektor študentskega podjetništva, ki se v Sloveniji v zadnjih letih močno razvija. Ker za čas študija študenti ne bodo mogli voditi svojih start-up podjetij preko študentskih napotnic, bo za njih to pomenilo večja davčna bremena, posledično pa se bo vedno manj študentov odločilo za to obliko dela.
  • Vladajoča koalicija je po nepremičninskem davku obljubila, da v tem mandatu ne bo novih davčnih bremen. To besedo so požrli pri reformi študentskega dela.

shod_malodeloWEEEB3