Februar 2020 je za KŠDD bil pester, naporen in obarvan s 101 barvo kulture.

Tradicionalni festival in naš največji projekt, ki v Dravinjski dolini že 22. let ustvarja zgodbe in spreminja imena od Kulturnega dneva do Kulturnega tedna, do Kulturnih dni, je letos na kratko bil kar Kulturni 2020. Namen projekta je spodbujanje različne kulture: glasbe, pesništva, likovne umetnosti, fotografije, vina, lutk in gledališča. Prav tako je naš cilj spodbujati lokalne izvajalce glasbe, umetnike, pesnike in nasploh navdušence kulture.

V letu 2020 nam je pod streho petih vikendov uspelo pospraviti 9 dogodkov.
Otvorila je skupina Hamo & Tribute 2 Love, ki emocije, strasti in nežne strani ljubezni vpletajo v večno glasbo klasičnega rocka, bluesa, soula in funka.

V drugem vikendu dogajanja smo praznovali 75. obletnico rojstva velike legende reggaeja – Bob Marley-ja, skupaj s hrvaško skupino Brain Holidays, ki so z jamajškimi ritmi in pisanimi barvami plesali na Bob Marley-jeve pesmi.

Osrednja stvar na Kulturnih dnevih je pesniška zbirka, ki je posvečena naši legendi pesništva, Francetu Prešernu. Zato smo tudi letos, prav na praznik, imeli Pesniški večer, na katerem smo predstavili svojo, že 22. pesniško zbirko Kluba študentov Dravinjske doline z naslovom Gozd, v kateri se je predstavilo več kot 10 avtorjev. Večer je tudi popestrila gledališka dvojica – Amadej Kraljevič in Sergej Harlamov, ki sta se predstavila z imenom Teror naključja. S predstavo sta publiki predstavila senzorično poezijo. Za pikico na i oz. za lepe slikice na stenah MC Patriota pa je poskrbela lokalna nadobudna umetnica Nuša Hohnec, ki se posveča predvsem photoshop umetninam. Svojo razstavo je poimenovala Minljivost in je povedala, da svoje umetnosti ona ne razlaga, naj se razlaga sama.

V tretjem vikendu smo se prepustili ljubezni in valentinovim dišavam in zraven dodali še dobrodelno noto. V soorganizaciji z Lions Klubom Konjice smo dogajanje iz klasičnega MC Patriota, našega štaba, preselili v dvorano Doma kulture Slovenske Konjice, kjer so se širili toni jazza in brazilskega stila bossa novo iz inštrumentov in glasov Bossa de Novo. Prispevki koncerta so namenjeni družinam v stiski iz okolice.

Poleg klasične kulture je pri nas pomembna tudi vinska kultura. Vinske vibracije, ki jih tradicionalno organiziramo, so namenjene pravilnem pitju in pokušini kovostnih in raznovrstnih vin. Prav tako podpiramo lokalne pridelovalce in jim omogočamo, da se pri nas predstavijo s svojo ponudbo. Letos so se predstavili Vina Založnik, Vina Šerbinek ter Vino GaubeDa pa je bila pokušina še bolj pestra so poskrbeli Funk Fact – mladi glasbeniki s svojimi funk ritmi. Da pa je bilo še bolj pestro, je poskrbela pevka Sara Lamprečnik, ki je s svojim vrhunskim glasom ustvarila popolno harmonijo večera.

Četrti vikend smo želeli pregnati zimo. PUST! Sam kaj, ko si letošnja zima ne zasluži takšnega naziva. Ampak mi se nismo dali. Prišle so vse maske – Kremenčkovi, marsovci, domine, turisti, čarovniki, pirati, Egipčanski miti in legende in še več! Na odru so pa piskali policisti iz Cerknice: Gentlemeni, ki so poskrbeli da smo skupaj odgnali tisto eno snežinko, ki je padla februarja na tla.

Hip Hop! Brez tega tut ne gre. Zato se je iz Trnovga pripeljala legenda slovenske rap scene, človek, ki ima priimek isti kot ime, umetnik ki se podpisuje Klemenx2. Ja, Klemen Klemen! Kot da njegovi komadi niso dovolj odmevni, zabavni in skorajda pripovedni, je na odru poskrbel za odličen šov in teatralnost. Samo za občutek: garderobo je menjal petkrat, da ne govorimo o vseh pripomočkih.
Za primerno vzdušje sta pred koncertom poskrbela dva lokalna reperja Silent lake pa Vouk, ki sta se s tovrstno glasbo prvič predstavila na našem odru in moramo reči, bila sta odlična!

Zagotovo veste vsaj nekaj o tako znanem Oli Walkerju. Če ne veste, da je velik 1.65cm, da je njegovo najljubše pivo Laško, da ima novo sopotnico Carlitos in da ima najraje študente KŠDD-ja, veste vsaj to, da hodi peš po Ameriki – od juga do severa, 27000 km. Letos smo že drugič načrtovali njegov potopis, ki bi potekal preko videoklica. Ampak Oli nas ni mogel pustiti na cedilu, zato nas je en dan pred potopisom presenetil in prišel domov! Samo za nas, o kako lepo. Sicer res, da je imel manjše nelagodnosti in da so mu ukradli potni list, ampak nam je zagotovil, da je prišel samo zaradi nas. Tako smo lahko Olijeve dogodivščine poslušali v živo, ga objeli in mu stisnili roko.
Za večerno glasbo so poskrbeli ljubljanski DJ-ji Everything goes, ki so res poskrbeli za vse možne zvrsti.

29. februar. Zaključek. Ali kot smo ga poimenovali mi – dan d z DAN D. Poskrbeli so za odličen in divji konec dolgega in pestrega februarja v Dravinjski dolini.

Torej, kaj smo doživeli? Kulturne 2020! 5 vikendov. 9 dogodkov. In nešteto nepozabnih spominov.
Pokazali smo, da je kultura raznovrstna, za vsakega drugačna in edinstvena. Vsi študenti, organizatorji, nastopajoči, umetniki in obiskovalci so zopet dokazali, da res “ni tak težko bit kulturn!”

Lp LR